Volkan ağızlarındaki mucize yaratıklar
Okyanus tabanındaki volkan ağızları, yeryüzünün en zor yaşam koşullarına sahip bölgeleri arasında yer alıyor.
Southhampton Üniversitesi ekibi, Hint Okyanusu'nda yer alan volkan ağızlarının kaynayan sularını kendine ev edinmiş yengeçler, salyangozlar ve deniz hıyarlarıyla karşılaştı. Araştırmacılar bu canlılardan bazılarının ilk kez keşfedilen türler olduğunu düşünüyor.
Okyanus dibindeki volkan ağızlarının varlığı ilk kez 1977'de ortaya çıkarılmıştı. Bu yarıklar dışarı son derece sıcak ve mineral zengini su püskürtüyor. Hayata elverişli bir ortam değil, ama burada da farklı ekosistemler varlığını sürdürebiliyor.
Bundan önce Orta Atlantik Sırtı ve Orta Hint Okyanusu Sırtı'ndaki volkan ağızlarındaki yaşam koşulları ve canlı türleri ayrıntılı biçimde belgelenmişti.
SUALTI ROBOTU KULLANDILAR Bu iki sırt ile bağlantılı ama çok daha az tanınan Güney Batı Hint Okyanusu Sırtı'nda araştırma yapan İngiliz ekip, daha az volkanik faaliyetin meydana geldiği bu bölgede volkan ağızlarının da daha az sayıda ve birbirinden uzak mesafelerde tezahür ettiğini söylüyor.
Projenin başkanı Profesör Jon Copley, ''Volkan ağızlarındaki canlı türleri açısından burası tam bir kavşak noktası.'' diyor.
Ekip, Almanya'daki bir deniz enstitüsünden ödünç aldıkları Kiel 6000 adlı uzaktan kumandalı sualtı robotunu kullanarak volkan ağzını kameralarla görüntüledi.
VOLKAN AĞZINDA SÜRPRİZ Suyun en sıcak olduğu noktada salyangoz, karides, midye, deniz hıyarı ve yengeç gören araştırmacılar, buldukları bu canlıları diğer volkan ağızlarında yaşayan hayvanlarla karşılaştırdılar.
Prof. Copley, beklendiği üzere, bundan önce araştırılan volkan ağızlarındaki ekosistemle benzerlikler tespit ettiklerini, fakat aynı zamanda, daha önce karşılaşılmamış bazı hayvan türlerinin farkına vardıklarını ve bunun büyük bir sürpriz olduğunu söylüyor.
Jon Copley, diğer volkan ağızlarında genellikle tek bir hayvan türü varolmayı başarabilirken (Orta Atlantik Sırtı'ndaki volkan ağızlarında yaşayan karides gibi), Güney Batı Hint Okyanusu Sırtı'nda aynı noktada üç, hatta dört canlı türüyle karşılaştıklarını kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder